Typy sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybactwem wypatrywali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, szczególnie, że akompaniowała im bardzo w wielu przypadkach wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi oraz nadzwyczaj szybko wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To bezsprzecznie spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu odpowiednie, a nie tylko świeże. Z nieraz nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
restauracja sushi Kraków
W pierwszej chwili niemniej jednak słowo to nie oznaczało wyłącznie takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę śmieszne. Sushi jako danie musiało ewoluować niesłychanie długo, zanim stało się faktycznie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą konserwacji mięsa, innymi słowy ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.